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Me-wel: Menopause and weight loss – development of model, measure, and intervention

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Abstract(s)

ABSTRACT: Middle-age significantly impacts a woman´s life, primarily due to menopause and its associated changes, such as weight gain, which poses a complex challenge. Understanding the behaviours and beliefs surrounding this phenomenon is crucial. The ME-WEL (MEnopause and WEight Loss) Project aimed to expand knowledge about weight management in middle-age and menopausal transition, employing both qualitative and quantitative methods and comprising three phases entailing eight distinct objectives. In Phase 1 (cross-sectional), quantitative instruments were developed and validated (n=1,921 middle-aged women aged 45-65 years) to assess cognitive/behavioural weight management strategies based on the Oxford Food and Activity Behaviours (OxFAB) Taxonomy (Objective 1) and weight management based on the Health Action Process Approach (HAPA) model (Objective 2). The Three Factor Eating Questionnaire-R21 was also validated (Objective 3). A quantitative study also explored the pandemic´s impact on eating behaviour and psychological symptoms in peri and postmenopausal women (Objective 4). Phase 2 (cross-sectional) used qualitative methods (n=62 postmenopausal women) and highlighted the health beliefs associated with different weight experiences during the menopausal transition (i.e., weight gain or maintenance), based on the Health Belief Model (HBM; Objective 5), the factors contributed to weight gain among women who gained weight during the menopausal transition (Objective 6), and the successful weight management strategies employed by women who maintained a healthy weight during this specific phase (Objective 7). Phase 3 (longitudinal) included the development, implementation, and evaluation of the efficacy of an intervention to promote weight management strategies and subjective well-being among postmenopausal women (BMI≥25kg/m2 ), using a randomised control trial design (nIntervention=13; nControl=14). The intervention drew upon models and taxonomies of behavioural change – HBM, HAPA, Behaviour Change Techniques (BCT), and OxFAB. The ME-WEL findings suggest that i) the HBM is suitable for gaining an in-depth understanding of the weight differences among middleaged women during the menopausal transition, and ii) promoting knowledge and anticipatory strategies regarding menopause and weight management, specifically among premenopausal women, is an important preventive approach (desirably conducted by a multidisciplinary team). Also, iii) strategies like regulation-rule setting or energy compensation can be implemented and maintained over time, and iv) short eHealth group interventions are beneficial to promote weight management (in terms of cognitive and behavioural change) and well-being.
A meia-idade impacta significativamente a vida de uma mulher, principalmente devido à menopausa e às mudanças associadas, como o aumento de peso, que representa um desafio complexo. Compreender os comportamentos e as crenças associadas a esse fenómeno torna-se crucial. O Projeto ME-WEL (MEnopause and WEight Loss) visou expandir o conhecimento no campo da gestão de peso na meia-idade e na fase de transição para a menopausa, utilizando métodos quali e quantitativos, e compreendendo três fases com oito objetivos distintos. Na Fase 1 (transversal), foram desenvolvidos e validados instrumentos quantitativos (n=1,921 mulheres de meia-idade dos 45-65 anos) para avaliar estratégias cognitivas/comportamentais de gestão de peso, com base na Taxonomia Oxford Food and Activity Behaviours (OxFAB; Objetivo 1) e gestão de peso com base no modelo Health Action Process Approach (HAPA; Objetivo 2). O Three Factor Eating Questionnaire-R21 também foi validado (Objetivo 3). Foi ainda realizado um estudo quantitativo que explorou o impacto da pandemia no comportamento alimentar e nos sintomas psicológicos em mulheres na peri e pós-menopausa (Objetivo 4). A Fase 2 (transversal) utilizou métodos qualitativos (n=62 mulheres na pós-menopausa) e explorou as crenças de saúde associadas a diferentes experiências de peso durante a transição para a menopausa (ou seja, ganho ou manutenção de peso), com base no Health Belief Model (HBM; Objetivo 5); os fatores que contribuíram para o aumento de peso entre as mulheres que aumentaram de peso durante a transição para a menopausa (Objetivo 6); e as estratégias de gestão de peso bem-sucedidas utilizadas por mulheres que mantiveram um peso saudável durante essa fase específica (Objetivo 7). A Fase 3 (longitudinal) incluiu o desenvolvimento, implementação e avaliação da eficácia de uma intervenção para promover estratégias de gestão de peso e bem-estar subjetivo em mulheres na pós-menopausa (IMC≥25kg/m2 ), utilizando um estudo clínico aleatorizado (nIntervenção=13; nControlo=14). A intervenção foi desenvolvida com base em modelos e taxonomias de mudança comportamental – HBM, HAPA, Behaviour Change Techniques (BCT) e OxFAB. Os resultados do ME-WEL sugerem que i) o HBM é adequado para auferir uma compreensão aprofundada das diferenças de peso entre mulheres de meia-idade durante a transição para a menopausa e ii) promover conhecimento e estratégias antecipatórios sobre menopausa e gestão de peso, especificamente entre mulheres na prémenopausa, é uma abordagem preventiva importante (preferencialmente conduzida por uma equipa multidisciplinar). Além disso, iii) estratégias como a regulação-estabelecimento de regras ou compensação de energia podem ser implementadas e mantidas ao longo do tempo, e iv) intervenções eHealth de curta duração, em grupo, são benéficas para promover a gestão de peso (em termos de mudança cognitiva e comportamental) e bem-estar.

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Keywords

Mudança comportamental Comportamento alimentar Menopausa Mulheres de meia-idade Alterações de peso Gestão de peso Behaviour change Eating behaviour Menopause Middle-aged women Weight changes Weight management

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